Решено: Берслускони далеч от политиката за 2 г.

DenNews.bg
19.03.2014
размер на текста:

Касационният съд в Италия потвърди наложената на бившия премиер Силвио Берлускони 2-годишна забрана за заемане на публични длъжности. Наказанието е част от присъдата му за данъчни измами, произнесена миналата година по делото за финансови измами в компанията му "Медиасет".
На 1 август миналата година Касационният съд призна Берлускони за виновен във финансови измами и го осъди на 4 години затвор. Три от постановените четири години лишаване от свобода обаче отпадат поради помилване, влязло в сила през 2006 г. Оставащата 1 година от наказанието Берлускони може да изтърпи с полагане на общественополезен труд или като остане под домашен арест.
Той няма да лежи в затвора, защото е надхвърлил 70 години и не е осъден за особено тежко престъпление, припомня БТА. На 10 април съдът трябва да реши под каква форма Берлускони да изтърпи наказанието си.
Първоначално на бившия премиер бе забранено да заема обществена длъжност за 3 години, но тази част от присъдата бе преразгледана и срокът бе съкратен до 2 години. Със сегашното решение тази забрана става окончателна и не подлежи на оспорване в съда.
Вследствие на присъдата за мошеничество Берлускони бе изключен от Сената. Въпреки че е осъден и няма право да заема публична длъжност, неотдавна Берлускони заяви, че е готов да се кандидатира за евродепутат. Във връзка с това се появи информация, че той може да се кандидатира от друга срана в ЕС, а сред цитираните бе и България.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети