Украйна мобилизира армията си след референдума в Крим

DenNews.bg
17.03.2014
размер на текста:

Парламентът на Украйна одобри частична мобилизация на въоръжените си сили заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна".
275 депутати одобриха мобилизацията, поискана от и. д. президент Олександър Турчинов, заради влошаването на политическото положение в страната и намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна. 33 депутати не участваха в гласуването, нито един не беше против.
Депутатите одобриха също отпускането на още близо 530 милиона евро за гарантиране на бойната готовност на въоръжените сили. Вчера жителите на Кримския полуостров, който от края на февруари е окупиран от руски войски, гласува с 96,77% за присъединяване към Русия.
Турчинов определи референдума като "голям фарс". "Русия се стреми да прикрие агресията си в Крим с голям фарс, наречен референдум, който никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят", заяви Турчинов пред депутатите.
Депутат от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко Баткивщина иронизира от своя страна "сензационните резултати" в Крим. "Очаквахме 101% предвид начина, по който беше организиран референдумът", заяви Микола Томенко на заседанието на парламента.
Междувременно Областното събрание на Крим обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Русия. То допълни, че цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано.
"Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава", се казва в документа, одобрен от събранието.
Според международните наблюдатели, водени от поляка Матеуш Пискорски, референдумът е отговарял на демократичните процедури.
Проруският премиер Сергей Аксьонов веднага поздрави историческото решение. "Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", заяви Аксьонов. После пред хиляди на тържествен митинг-концерт той извика "Отиваме вкъщи – в Русия".
Западните държави осъдиха "незаконния" референдум в Крим, а ЕС трябва днес да вземе решение за санкции срещу високопоставени руски служители, но без да засяга държавния глава, за да остави вратата за диалог отворена пред Москва. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети