Съдебно решение намалява шансовете на Мюфтийството да сложи ръка върху Джамията в Дупница

DenNews.bg
11.03.2014
размер на текста:

Съдебно решение намалява шансовете на Главно мюфтийство да сложи ръка върху Джамията в Дупница. Решението на Софийски градски съд е по дело от 2003 г., като то гласи, че не е установено приемственост между Мюсюлманското вероизповедание и дупнишка мюсюлманска общност.
Както сме писали, Окръжен съд-Кюстендил спря временно делото заведено от Мюсюлманското вероизповедание за придобиване на Джамията в Дупница.
“Причината е, че през 2003 година е образувано дело, което третира разглеждането на мюсюлманското изповедание като наследник на съответните мюсюлмански общности. В това дело са включени голяма част от общините в България, включително и Дупница. След като влезе в сила въпросното дело, тогава ще бъде подновено и нашето в Кюстендилски окръжен съд”, обясни юристът на община Дупница Иван Бучов.
Само преди дни в общината са разбрали, че по делото от 2003 година има частично решение в частта му за Дупница.
Освен това, от община Дупница внесоха и оригинален акт с решение на Народното събрание от 29 август 1924 година. Решението е за дарение на Археологическо дружество „Царичина"-клон Дупница старинно здание - черква „Св. Георги" или “Коршумли Джамия”, за да бъде използвано за музей.
“Това е едно от емблематичните дела за Дупница, за мен като кмет, както и за всички граждани. Да си призная, бих искал дори час по-скоро да се даде нов ход на делото, за да го спечелим по категоричен начин и да се сложи край на този спор. Дупница дава Джамията си само за изложби, показване на музейни експонати и други културни мероприятия. За друго не се дава”, коментира и кметът на община Дупница Методи Чимев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети