Дупница се отчете с над 4500 подписа за референдума

DenNews.bg
11.03.2014
размер на текста:

Над 4500 подписа са предадени от местната структура на ГЕРБ-Дупница във връзка с искането за провеждане на референдум за промяна на изборните правила –въвеждане на задължително, мажоритарно и електронно гласуване.
Цифрата е значително по-висока, но още преди предаването на подписката от нея са извадени парафите на гражданите, допуснали грешки или неизписали пълно точните си адреси и данни, обясни местният лидер на ГЕРБ Емил Гущеров.
В област Кюстендил събраните подписи за над 10 000.
Предложението за провеждане на националното допитване заедно с ервоизборите дойде от президента Росен Плевнелиев, а със самата организация на подписката се зае инициативен комитет, начело с проф. Георги Близнашки. Помощта от ГЕРБ, чрез местните офиси на партията пък бе обещана от лидера Бойко Борисов. В неделя той предаде на проф. Близнашки папки с над 500 000 подписа, събрани в цялата страна.
Според закона събирането на 500 000 подписа задължава властите да проведат референдум, макар идеята за това вече да бе отхвърлена от депутатите.
Инициативният комитет внесе над 560 хиляди подписа в Народното събрание вчера. Предстои подписката да бъде проверена в ГРАО. Инициаторите настояват това да се случи в рамките на 10 дни, за да може референдумът да се проведе заедно с евровота на 25-и май.
Както сме писали, в инициативния комитет участват и представители на Ранобудните студенти, актьори, Саша Безуханова, лидер на „България може", Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на Бойко Борисов, когато беше премиер, Юлия Берберян и други.
Събирането на подписи стартира на 10 февруари и приключи в края на миналата седмица.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети