Япония почете жертвите на земетресението от 2011 г.

DenNews.bg
11.03.2014
размер на текста:

С минута мълчание в Япония днес беше почетена паметта на жертвите на най-мощното земетресение в историята на страната и последвалото го цунами на 11 март 2011 г.
Милиони японци сведоха глави във възпоменателна молитва. Централната траурна церемония се състоя в Токио в сградата на Националния театър с участието на императора Акихито, императрица Мичико и премиера Шиндзо Абе. На най-силно засегнатия от бедствието североизточен остров Хоншу също бяха организирани възпоменателни церемонии. В крайбрежния град Мияко, където бяха дадени най-много жертви и бяха нанесени най-тежките щети, бяха организирани учения за аварийни действия в случай на ново земетресение. Полицията и Гражданската отбрана също се включиха в ученията със символично издирване на изчезнали хора, които и досега са в неизвестност.
На 11 март 2011 г. в крайбрежния район на префектурата Мияги стана катастрофално земетресение с магнитуд 9 по скалата Рихтер. Предизвиканите от труса морски вълни достигнаха 20 ментра, а на места надхвърлиха 30 метра височина. Стихията отнесе цели крайбрежни градове и квартали, както и жестока ядрена катастрофа в АЕЦ Фукушима. Загинаха 15 900 души, а други 2600 останаха в неизвестност. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети