И все пак община Дупница ще поеме нов заем, но с цифрите на ОДБ

DenNews.bg
07.02.2014
размер на текста:

Община Дупница все пак ще поеме нов заем, но не в исканите от кмета Методи Чимев параметри от 3 милиона евро, а в тези, предложени от групата на Обединения демократичен блок-1 750 000 лв.
Това реши от втория път Общински съвет на сесията днес. Втори път, защото както писахме, първата сесия, на която бе разгледана докладната на кмета, се завъртя в дебати, къде политически, къде междуличностни, но в крайна сметка предложението бе отхвърлено, а това доведе до оставката на Ивайло Константинов от председателския пост и въобще от местния парламент.
И както кметът върна за второ разглеждане докладната си за заем от 3 милиона евро, така и десните върнаха своето предложение, което в края на краищата днес придоби форма на решение на Общински съвет.
Предложението на ОДБ бе подкрепено от съветниците от ГЕРБ, които явно са преценили, че нямат и няма да успеят да намерят нужната подкрепа сред колегите си за подкрепа на предложението за 3 000 000 евро.
Решението за поемане на облигационен заем от 1 750 000 евро бе взето с гласовете на 18 от съветниците, 13 гласуваха „против”, а Георги Пехливански от БСП единствен се въздържа.
„Тук може би трябва да благодаря. И аз ще благодаря. Благодаря, защото малкото е по-добре от нищо”, коментира след гласуването кметът Чимев. Той обаче веднага уточни, че това решение не поставя точка на проблемите и само след месец-два ще бъдат нужни средства за съфинансиране на проектите с европейски средства. „Затова се надявам отговорът на писмото ни до Министерство на финансите, с което искаме конкретна помощ, ще бъде положителен. Ако възникне вариант държавата да помогне, средствата от този транш ще бъдат използвани за съфинансиране. Очаквам отговор и веднага ще ви информирам за него”, уточни Чимев.

А ето при какви резултати затваряме днес анкетата на DenNews.bg сред нашите читатели по темата:
На въпрос „Подкрепяте ли предложението за поемане на облигационен заем от 3 млн. евро от Община Дупница?” 63.92 от участниците в допитването са отговорили с „Да, подкрепям идеята на кмета. Това е единствен начин общината да работи ефективно и да не загуби средства от ЕС”. 21.57% са против заема, тъй като той ще загроби общината за години напред.
5,49% подкрепят заем, но на по-късен етап, когато ще са нужни средства за усвояване на финансирането от ЕС.
С „Не и преди категоричен отказ от финансовото министерство да помогне с извънреден транш” са отговорили 3.14%.
5,49% са подкрепили идеята на ОДБ за поемане на заем, но в двойно по-малък размер-1 700 000 евро
0,39% са се въздържали, отговаряйки, че нямат мнение.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети