Падна едно от делата срещу Алексей Петров

DenNews.bg
28.02.2014
размер на текста:

Прекратено е едно от делата срещу Алексей Петров и неговите съучастници, за организирана престъпна група, съобщиха днес от Специализирания наказателен съд. Процесът е един от трите, които се водят срещу Петров и е известно като "Големия Октопод”. С неговото прекратяване прокуратурата се отказва да доказва по-голямата част от престъпленията, които се приписваха на задържаните през 2010 г. Преди няколко дни изтече четиримесечният срок, в който в съда трябваше да бъде внесен обвинителният акт по главното от трите дела, на които беше разделен процесът "Големият Октопод". Това обаче не се случи и спецсъдът трябва служебно да го прекрати.
Алексей Петров, Дамбовците, Джотолов, Велков, Хамстера и Кръстев бяха обвинени, че са участвали в банда, занимаваща се с широк кръг престъпления – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци, сводничество.
Тази квалификация обаче се оказала твърде обемиста за наблюдаващия прокурор Светлозар Костов и той реши да раздели делото на три с цел да го внесе по-бързо в съда на части. Така в Софийския градски съд започна делото срещу бандата за рекет и изнудване, позната като "Октопод", а другите две – за банда, занимаваща се със сводничество и за всички останали престъпления, останаха висящи.
Адвокатите по "Големия Октопод" депозираха в спецсъда на 23 октомври м.г. молби разследването да бъде внесено в съда или прекратено.
Делото бе разпределено на съдия Биляна Вранчева. Тя задължи прокуратурата в тримесечен срок да се произнесе. По закон след изтичане на този срок, държавното обвинение разполага с още един месец.
Тъй като прокуратурата е научила за молбите на адвокатите два дни след като те постъпили в спецсъда, срокът за действие изтече на 25, а не на 23 февруари – така съдията по делото Вранчева е нямала друг ход, освен да го прекрати.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети