Русия гарантира сигурността на Янукович, той е в санаториум край Москва

DenNews.bg
27.02.2014
размер на текста:

Виктор Янукович, който беше отстранен от опозицията в Киев, обяви, че все още е законен президент на Украйна в официално изявление днес. Той заяви, че е принуден да поиска от Русия гаранция за личната му сигурност срещу действията на "екстремистите, взели властта в Украйна".
Сваленият държавен глава нарече решенията на временното правителство "незаконни" и заяви, че безредиците в украинската столица носят всички белези на държавен преврат. Той допълни, че е решен да "се бори докрай" за компромисните условия от 21 февруари.
Янукович призова Крим да не признава хаоса в Украйна, където "лидерите се избират от тълпата".
Молбата на Виктор Янукович за обезпечаване на личната му сигурност е била удовлетворена на територията на Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източници.
Малко по-рано АП предаде, цитирайки „уважавана руска новинарска организация”, че Янукович се намира в санаториум близо до Москва.
Отстраненият лидер не бе виждан публично от събота. Докато западът вече призна новата украинска власт, чиито сили прогониха Янукович, Русия все още го смята за законен президент на Украйна.
RBK съобщава, че Янукович е отседнал в санаториума Барвиха, който се управлява от отдел за имущество на президентската администрация. Говорителят му Виктор Хрйеков заяви пред АП в четвъртък, че той не разполага с информация за това.
Според RBK източникът е от един от най-богатите бизнесмени в Русия и информацията бе потвърдена от държавен служител. Нито един от двамата обаче не застава с лицето си. Статията обаче е подписана от уважавани журналисти, включително главният редактор на RBK, посочва АП.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети