Тасков пита открадна ли някой от парите за техническа помощ за депото в Джерман

DenNews.bg
26.02.2014
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Някой открадна ли от парите за техническа помощ за изграждане на регионалното депо в дупнишкото село Джерман. Това попита на пресконференция днес председателят на инициативния комитет против строежа Борислав Тасков, напомняйки за изтегления през през 2012 г. заем от 300 000 лв. от ПУДООС. „Не съм наблюдавал от близо новия бюджет и отчета на стария бюджет, но питам кмета Методи Чимев какво стана с този заем, къде се похарчиха тези пари и дали някой не открадна от тези пари. Преди 1 година на протеста в Джерман бе поискана оставката на зам.-кмета Красимир Георгиев. За съжаление кметът Чимев се направи на ни чул, ни видял. Както виждате корабът община Дупница потъва и когато корабът потъва първо бягат плъховете. Единият избяга, след няколко дни явно ще избягат и другите плъхове”, каза Тасков, визирайки подалия оставка председател на ОбС Ивайло Константинов. Кой обаче е следващият, готвещ бягство, бившият червен съветник не пожела да назове.

Актьорът Иван Иванов също се присъедини към отбора на противниците на депото в Джерман.


„За първи път Дупница се управлява от туристи екскурзианти, защото по-голяма част от екипа на Чимев живеят в София и идват тук за по няколко часа на ден. Те са в Дупница, тогава когато има конкурси и търгове”, посочи още Тасков.
Според него общинското ръководство противопостави жителите на жк “Бистрица” с тези на Южна Дупница, Джерман и околните села. „Сега се опитва да противопоставя Южна Дупница, Джерман и околните села на други населени места от област Кюстендил. За нас това което върши кметското ръководство е безумие, но рано или късно ще си понесе последствие”, категоричен в Тасков.
Той посочи още, че в началото на месец януари започна да се изгражда магистрала Струма по трасето, което минава в близост на 300 метра от предлагания терен за депо от дясната страна на р. Джерман. „След това трасето беше променено и то вече е от лявата страна на р. Джерман. Една от основните причини да бъде променено трасето е, че този скат е свлачищна зона и с високи подпочвени води”, каза той о отбеляза, че решение на Общински съвет за определяне на терен за депо няма.
„Има ли договорка община Дупница със строителна фирма на един бивш депутат от партия, която в момента не е в парламента за изграждане на депото. Аз каня кмета Чимев, заместника Георгиев и бившия председател Ивайло Константинов на детектора на лъжата. Там ще спомена името на фирмата и на президента на фирмата. Няма терен, няма конкурс, няма нищо, а има договорена фирма изпълнител”, обясни Тасков, но така и не пожела да каже името на фирмата и на бившия депутат.
Освен това от инициативния комитет предлагат на кмета да бъде организиран референдум с въпроса “Желаете ли във вашето населено място да бъде изградено депо за отпадъци?”.
„Имаме готовност за гражданско неподчинение при негативен резултат за нас. Има и друг вариант – 100 човека да се барикадираме в кабинетите на Чимев и Георгиев докато не си подадат оставката и двамата”, хвърли и тази закана Тасков.
Кметът на Джерман Ангел Цветков пък нарече джерманци патриоти, заради борбата им против регионалното депо. „Никой не можа да ме убеди, че това е най-подходящият терен. Депото не трябва да бъде в близост до населени места, а има достатъчно обезлюдени терени. Не искаме Джерман да стане сметището на Кюстендилска област”, повтори за сетен път Цветков.
Към инициативния комитет днес се присъедини и актьорът о дупнишкмия театър Иван Иванов. Той сподели, че е роден в Дупница, но живее в Джерман. „И мога да кажа, че за всички джерманци това е голяма трагедия. Не можем да преживеем в родното ни място да бъде изграден боклучарник”, посочи Иванов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети