84-годишен дядо от Смолян дарил 103 литра кръв, става почетен гражданин

DenNews.bg
25.02.2014
размер на текста:

84-годишен дядо от Смолян ще бъде обявен за почетен гражданин за тихото си геройство, спасило живота на неизвестен брой хора. Атанас Френкев е дарил безвъзмездно 103 литра кръв, в продължение на 41 години, в които се е подложил на процедурата за източване на кръв 400 пъти. Френкев е със сравнително рядката нулева кръвна група с отрицателен резус-фактор. С такава кръв са 8 на 10 000 души, пише "24 часа".
Кръвта му е изследвана в Германия. Заради рядко срещаната група Френкев е бил постоянно в списъците на кръвните центрове и БЧК за повикване при нужда.
За първи път застанал да му точат кръв на 18 г. "Поне 30 кръводарявания съм правил през 4-годишната си казарма", спомня си мъжът. Повечето били за спасяване на негови връстници войници, когато през 1950 г. товарен автомобил "Рено" връхлетял върху тях и ранил 35 човека.
"За един много тежък случай в Девин давах 3 дни поред по 2 банки кръв, което прави 1,5 л", спомня си той.
"Една стотинка не съм взел за даряване на кръв", казва Френкев. В края на 50-те години и в началото на 60-те той издържал 7 г. без алкохол, цигари и рискови връзки с жени в името на донорството. Берял и си готвел по-често коприва и радика, тъй като те му помагали за бързото възстановяване.
Френкев има награда "Кръводарител №1" от БЧК за 2005 г. Отличаван е със сребърни и златни значки от здравното министерство и БЧК, има 7 ордени и медали за гражданска доблест и заслуги.
Френкев е убеден, че кръводаряването помага за по-доброто физиологично и умствено състояние на организма.
В края на месеца общинският съвет в Смолян ще гласува официално почетното му гражданство.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети