Снайперисти сеят смърт в деня на траур в Украйна

DenNews.bg
20.02.2014
размер на текста:

Нови сблъсъци избухнаха тази сутрин в Киев, след като вчера властта и част от опозиционните лидери обявиха примирие, а днес е обявен национален траур в памет на загиналите.
Загиналите в Киев днес са 15. Покритите с одеяла тела, лежат на земята на и около площад „Независимост“ в украинската столица, съобщава фоторепортерът на Ройтерс Василий Федосенко, информира БЛИЦ. Всички загина са цивилни. Според лекар, който се грижи за протестиращите 8 души са загинали от куршуми. Това е станало при атаката на протестиращите да поемат контрола над сграда близо до протестния лагер.
Първоначално беше съобщено, че най-малко седем души са загинали в центъра на Киев. Според lenta.ru загиналите са мъже, на средна възраст и са застреляни от снайперисти. „От седмината загинали шестима са убити с изстрели в шията“, съобщиха активисти, пише изданието.
В изявление, публикувано рано тази сутрин , украински здравно министерство съобщава за 28 загинали и 287 са хоспитализирани по време на двата дни на уличното насилие.
Според протестиращите, които имат звена за оказване на медицинска помощ, цифрите са значително по-високи .
Последните дни са най-кървавите от началото на протестите, които избухнаха преди три месеца, след като президентът Виктор Янукович отложи споразумението за асоцииране с Европейския съюз в полза на по-тесни връзки с Русия.
Опозиционният лидер Виталий Кличко и други лидери на опозицията се срещнаха с президента късно вчера. Те са получили уверение от Янукович, че полицията няма да щурмува лагер на протестиращите на площад Независимост в Киев.
Политическите и дипломатически маневри продължава, както с Москва, така и със Запада, нетърпеливи да получат влияние върху бившата съветска република. Трима външни министри на ЕС - от Германия , Франция и Полша - се отправят към Киев днес, за да говорят с двете страни преди извънредна среща на ЕС в Брюксел, на която ще бъдат обсъдени санкции, заради насилието.
Президентът на САЩ Барак Обама осъди случващото се, като предупреди че ще има последици за Украйна, ако насилието продължи.
Министерството на външните работи на Русия описа насилието като опит за преврат и дори се използва фразата „кафява революция”, алюзия за нацисткото идването на власт в Германия през 1933 година. Министерството заяви, че Русия ще използва „цялото си влияние е за възстановяване на мира и спокойствието”.
Агенцията за сигурност на Украйна обвини протестиращите за насилието и обяви национална антитерористична операция, чиято цел е да се изземе оръжието от протестиращите.
Според протестиращи случващото се вече не е протест, а война на властта с народа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети