25 убити в Киев и стотици ранени след възобновяване на протестите

DenNews.bg
19.02.2014
размер на текста:

Окървавени хора, ужас и пламъци. Така изглежда Киев след възобновяването на протестите в украинската столица от вчера.
25 души са убити, а стотици са пострадали. Само в болница за лечение са настанени 241 души, от които 79 полицаи и петима журналисти.
Мнозина от ранените обаче не са търсили медицинска помощ, което прави статистиката неточна.
По информация на проправителствения вестник „Вести” един от загиналите е журналист. Репортерът е починал в болница от огнестрелни рани, след като маскирани мъже го нападнали на път за дома му. Вячеслав Веремий е бил атакуван на около 800 метра от площад "Независимост". Пострадали са негов колега и шофьорът на таксито, с което са пътували. Вячеслав Веремий е бил водещ журналист на вестник "Вести".
Уличните бунтове в Киев бяха възобновени във вторник, в деня на заседанието на Върховната Рада, по време на което опозицията поиска връщане на парламентарно-президентската форма на управление и възстановяване на конституцията от 2004 г. Агресивно настроена тълпа се опита да влезе в парламента, радикали нахлуха в сградата в центъра на Киев, палеха автомобилни гуми, хвърляха камъни по автомобили и полицейски служители. Според полицията, опозицията за пръв път използва огнестрелно оръжие.
Вълната на насилие обхвана и други градове в Украйна. Преговорите на опозицията с властите се провалиха. Лидерът на партия Удар Виталий Кличко заяви, че президентът Виктор Янукович поискал демонстрантите да се оттеглят от централния площад. Нещо, което те не могат да приемат.
По думите на Кличко Янукович реагирал напълно неадекватно на ситуацията. Според опозиционния лидер президентът "не е способен реално да оцени случващото се в страната".
Бунтът междувременно обхвана и други райони на страната. Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна. Демонстранти щурмуваха сгради на силите за сигурност в градовете Лвов и Ивано-Франковск.
Генералният секретар на НАТО призова страните да се въздържат от насилие и да се върнат към диалога. Много остра е реакцията от страна на Европейския съюз, и по-специално от Германия. Външният министър на страната заплаши управляващите в Киев със санкции.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети