Заради сушата от ВиК-Дупница искат по-ранна забрана за ползването на питейна вода

DenNews.bg
18.02.2014
размер на текста:

Засушаването и липсата на сняг най-вероятно ще доведат до проблеми с водоподаването на територията на община Дупница. Заради тази прогноза управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев ще предложи забраната за използване на питейна вода за поливане и други битови нужди да бъде въведена по-рано.
Обичайното време за издаването на заповед за забрана от страна на кмета става в самото навечерие на лятото. Предвид липсата на сняг и състоянието на водоизточниците обаче от ВиК ще искат забраната да влезе в сила още през пролетта, за да се ограничи пилеенето на вода.
В момента язовир Дяково, който спасява Дупница от режим в най-сухите летни дни, е пълен на 50%, което е незадоволително.
„Ето в такива моменти повече от ясно става, че общината се нуждае от нови водоизточници”, категоричен е Илиев и обясни, че в момента се чака издаването на разрешително от Басейнова дирекция за откриването на нов водоизточник на река Отовица.
Документите са подадени в края на миналата година, а след получаването на разрешително за водоползване ще започне изготвянето на проект и едва тогава ще се знае и какви ще са финансовите му параметри.
Всъщност абсурдното е, че до момента не са правени постъпления за улавянето на Отовица за питейните нужди на Дупница, тъй като системни наблюдения показват, че реката е по-пълноводна от река Бистрица, която в основен водоизточник.
Както сме писали, в генералния план на ВиК –Дупница за следващи 25 г. е предвидено изграждането водоизточници, както на Отовица, така и на река Джерман.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети