Самораново и Бистрица „запалиха” спешния телефон с обаждания, „никакъв” пожар изкара акъла на местните

DenNews.bg
12.02.2014
размер на текста:

Жители на Бистрица и Самораново заляха с обаждания спешния телефон снощи, а причината за тревогата се оказа пожар между двете села. Огънят е унищожил сухи треви и храсти, но голямата му площ вдигнала тревога в двете села. Така сигнали са подали десетки местни, които виждали пожарът от домовете си. За щастие се оказа, че пламъците са тръгнали и обхванали само сухи треви, без да засегнат гората в района. В гасенето, осен екипи на пожарната в Дупница, са се включили и гасачески групи от Бистрица и Самораново.
Със затоплянето на времето, вече ставаме свидетели на първите пожари, като основната причина за тях е небрежно боравене с открит огън. Въпреки предвидените от закона санкции, унищожилната за природата практика за използване на огъня за почистване от треви, храсти и стърнища от земеделските площи продължава.
Затова и от Пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Кюстендил напомнят, че паленето на горимите отпадъци е абсолютно забранено / чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи/. Административно-наказателните мерки, които се налагат при неспазване на забраната са от 1500 до 6000 лв.
Призовават населението да прояви гражданска съвест и отговорност за недопускането на такива дейности, причиняващи сериозни вреди, както на националното богатство, така и на всеки от нас чрез нарушаване на екологическото равновесие и замърсяване на атмосферата.
Препоръчват, когато се налага палене на отпадъци в личните дворове на населението, да се спазват следните правила за пожарна безопасност:

- да не се извършва палене на горими отпадъци до сградите;
- палене да не се извършва при наличие на силен вятър;
- огънят да не се оставя без наблюдение до пълното му угасяване;
- за всеки конкретен случай на запалване да се предвидят подръчни средства за гасене – съдове с вода, лопати, премити и тупалки.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети