Орешарски оцеля и при третия вот, протестиращи викаха „Оставка” в залата на НС

DenNews.bg
12.02.2014
размер на текста:

Снимка: bTV/ Ладислав Цветков

Правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ по темата „Сигурност”.
Веднага след гласуването, в което 116 депутати бяха „против”, 93 –„за”, а осем се въздържаха, парламентарният шеф Михаил Миков побърза да даде думата на Орешарски, като наруши правилника. Първо трябваше да бъдат чути обясненията на отрицателен вот. Премиерът обаче вече бе заел място на трибуната, когато виковете от залата напомниха на Миков, че нарушава правилника. Така Орешарски първи получи думата, но тя бе заглушена от викове „Оставка” от балкона на парламентарната зала. Точно над главите на депутатите от БСП протестиращи издигнаха транспарант „Оставка’, а с миловидна усмивка или поне опит за такава, Орешарски помаха на противниците на правителството, подобно на маховете, които получиха и българските олимпийци при откриването на Игрите в Сочи преди дни.
Малко преди да започне изказването на премиера, трансперантът на протестиращите падна върху главите на БСП-депутатите от първите банки, като няколко от тях побързаха да смачкат плаката.
И тогава залата и наблюдаващите парламентарното заседание от ефира на национални телевизии станаха свидетели на поредния куриоз, сътворен от премиера. Орешарски напълно сериозно се обърна първо към себе си, започвайки изказването си. След „уважавеми”, първото обръщение, посочено от него бе „министър-председатлю”. Той все пак запази хладнокръвие и продължи с речта си, разбира се, подчинена на благодарност за подкрепата и оцеляването на кабинета.
Под още неугасналото табло с резултата от гласуването на третия вот, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвия, че готви четвърти вот на недоверие. Той смята, че вотът има своя успех и посочи, че е гледал по телевизиите репортажи за ширещата се битова престъпност, която, според него, водела до разпад на държавата.
Първият вот на недоверие, по темата „Провал в областта на инвестиционното проектиране” бе отхвърлен на 2 октомври миналата година. Само няколко дни по-късно, на 10 октомври депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети