Пак грешка: Полицай уби невъоръжен чернокож в САЩ

DenNews.bg
05.12.2014
размер на текста:

Поредна фатална грешка на полицейски служител в САЩ. Бял униформен е убил чернокож невъоръжен мъж в Финикс, щата Аризона. Полицаят е открил огън, след като 34-годишният Румейн Брисбон е бръкнал в джоба си. Очаквайки,че мъжът ще извади оръжие, полицаят произвел два изстрела в гърдите на Брисбон. По-късно е станало ясно, че в джоба си убитият е имал таблетки. В резултат на изстрелите Брисбон е починал на място.
Роднините на загиналия заявиха, че инцидентът се е случил пред очите на много свидетели и те ще търсят справедливост в съда. В момента в Ню Йорк се провежда масова демонстрация в подкрепа на загиналия Ерик Гарнър, тъмнокож мъж, който бе задушен от полицай при опит за задържане.
Над 1500 души се събраха в Ню Йорк за втори пореден протест, след решението да не бъдат повдигани обвинения срещу полицаите, участвали във фаталния арест на Гарнър на 17 юли тази година.
Тогава няколко полицаи, сред които и 29-годишният Даниъл Панталео, участваха в задържането на Гарнър, баща на 6 деца. Той беше заподозрян за незаконна търговия с цигари и по думите на полицията оказал съпротива при ареста. Панталео го хванал за врата и го принудил да легне на земята. Гарнър, който бил с наднормено тегло и страдал от асма, започнал да се задушава и починал, след като бил откаран в болница.
Съдебният лекар на Ню Йорк обяви, че става дума за убийство, но 23-членно обществено жури, съставено от американски граждани и заседаващо от септември насам, прецени, че няма основание Панталео да се даде под съд.
В четвъртък множеството се събра на площад Фоли, в близост до кметството и полицейското управление на Ню Йорк, носейки плакати с надпис"Расизмът убива". Няколко хеликоптера следяха протестиращите, които скандираха "Няма справедливост - няма мир".
Протестите бяха предимно мирни, но полицията арестува 83 души за една нощ, опасявайки се от повторение на размириците, които последваха подобно решение в град Фъргюсън, щата Мисури. Демонстрациите тогава обхванаха градове из цяла Америка, включително Ню Йорк.
Протестиращите срещу неправомерните действия на полицията блокираха в четвъртък движението във Вашингтон в близост до Белия дом.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети