ОбС-Дупница не прие отчета за Бюджет 2013

DenNews.bg
19.12.2014
размер на текста:

С 14 гласа „за” и 9 „против” Общински съвет-Дупница не прие отчета за Бюджет 2013, който бе внесен от кмета Методи Чимев в една докладна със състоянието на общинския дълг.
Очаквано, дебатите по тази точка се оказаха най-разгорещени, като заради обаждане от място съветникът от ГЕРБ д-р Матей Попниколов бе официално наказан от председателя на ОбС Костадин Костадинов със забележка. Заради остра забележка от Костадинов към главния бюджетар на общината Павел Петров да се обажда само, когато е повикан за отговор пък кметът Методи Чимев разпореди Петров да напусне залата и да отиде на работното си място. Така се оказа, че няма кой да отговаря на по-конкретните въпроси на съветници, които са внесли и писмени питания, но не са получили разбираем отговор. Сред най-важните въпроси бяха завишените разходи за храна за детските градини, скочилата от нула на 100 000 лв. разход за наети лица на извънтрудови правоотношения и бомба, хвърлена от Костадинов, че общината крие дълг от 1,5 милиона лева към РИОСВ.
Иначе справката показва, че през 2013 г. община Дупница е реализирала над 21 223 000 лв. приходи и 20 223 000 лв. разходи. Наличните средства са 417 697 лв.
Съветниците Владимир Владимиров от Лидер, Станислав Павлов от БСП и Вергил Кацов от Обединения демократичен блок негодуваха, че им е отказан отговор от общински експерти, които само обяснили, че отчетът е проверен и заверен от Сметната палата и финансовото министерство и нарушения не са установени.
„Не става въпрос за това дали има нарушения, а за това, че искаме да изясним някои неща”, посочиха те.
Въпреки настоятелните питания на Костадинов има ли задължение от 1,5 лева към РИОСВ и то умишлено ли е скрито в справката за общинския дълг, Чимев отказа да отговори. В края на краищата на микрофона застана зам.-кметът по финансите Олга Китанова, която обясни, че цифрата липсва, защото това задължение не е било обслужвано през 2013 г. с намеци и подмятания стана ясно, че вчера е имало личен разговор по темата между Китанова и Костадинов. В края на краищата съветниците решиха да прекратят дебатите и с последвалото гласуване отчетът не бе приет.
На този фон обаче дойде препоръката, когато се разглеждат важни теми като отчет и бюджет, независимо дали на общината или на общински дружества, то те да бъдат разглеждани по време на сесии с по-кратък дневен ред. Днес съветниците имат да разгледат и гласуват 50 докладни, като към момента са преполовили дневния ред.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети