САЩ и Куба топят 50-годишни ледове с разговори

DenNews.bg
18.12.2014
размер на текста:

САЩ и Куба започват преговори за нормализиране на дипломатическите си отношения, съобщиха в паралелни изявления президентите на САЩ Барак Обама и на Куба -Раул Кастро. От тях стана ясно, че САЩ ще отворят посолство в Хавана, а Куба ще освободи 53 политически затворници.
САЩ предаде на Хавана трима кубински разузнавачи, които са в американски затвор от 2001 г.
"Изолацията не проработи. Ембаргото бе грешка и не бе подкрепено от нито една страна освен САЩ. Време е за нов подход", каза Обама и добави, че ще предложи на конгреса да отмени икономическото ембарго на Куба. "Решението на президента Обама заслужава уважение и признание от нашия народ", отвърна Кастро.
До размразяването на отношенията се е стигнало след 18 месеца преговори и активната намеса на папата, който се обърнал към Обама и Кастро с апел да бъде решен случая с Алън Грос. Той прекара в затвора 5 години по присъда за шпионаж и опит да организира "кубинска пролет". Грос вече кацна в САЩ. По-късно стана ясно, че е освободен още един американски агент, който е лежал в кубински затвор над 20 години.
Във вторник Обама е говорил с Кастро по телефона, за да се уточнят последните подробности. Това е първият телефонен разговор между президентите на двете страни от над 50 г. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети