Цацаров иска отстраняването на двама съдии

DenNews.bg
17.12.2014
размер на текста:

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искания за отстраняване от длъжност на двама съдии от Районен съд - Раднево – Люба Петрова и Евелин Драганов, до приключването на наказателните производства, водени срещу тях, съобщава от пресцентъра на прокуратурата. Исканията са във връзка с разследванията срещу Петрова и Драганов, които се започнаха от края на ноември и са под ръководството на Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, създадено между СГП и ДАНС.
На 9 декември съдия Люба Петрова бе обвинена, че в началото на октомври 2013 г. в частен дом в Раднево е подбудила свидетел към лъжесвидетелстване по гражданско дело. Обвинена е и за това, че, на 8 октомври 2013 г., в качеството си на свидетел по гражданско дело, е потвърдила устно и съзнателно неистина.
В периода от м. март 2011 до м. септември 2013 г., в нарушение на Закона за кредитните институции, е предоставяла кредити и с тези си действия е получила неправомерни доходи в размер на 47 895 лв.
Петрова е обвинена и че в периода 11 септември 2013 г. до 14 януари 2014 г. в Раднево, в условията на продължавано престъпление е извършила следните деяния: неизпълнение на служебните си задължения като районен съдия, като не си е направила отвод по граждански дела, предвид приятелските й връзки с една от страните, и е издала изпълнителни листа за незабавно изпълнение за плащане на суми в размер на 40 699. 52 лв.
В края на месец ноември 2014 г. Специализираното звено повдигна обвинения и срещу Евелин Драганов. Същият е обвинен за това, че на 5 септември 2013 г. е заплашил служителка на съда, при изпълнение на служебните й задължения, с убийство.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети