Две жени загинаха в заложническата криза в Сидни

DenNews.bg
16.12.2014
размер на текста:

Две жени от 17-те заложници, които ислямист държа в кафене в центъра на австралийската столица Сидни в продължение на 17 часа, са загинали. Похитителят също е убит. Шестима души са с различни наранявания, сред които е и един от командосите.
Полицията в Сидни започна разследване. Предстои да се изясни дали похитителят е убит от командосите или от заложниците. Тепърва ще се изясни и дали двете заложнички са загинали при стрелба от страна на полицията или са убити от похитителя.
Докато тече разследването, десетки жители на Сидни поднесоха цветя пред кафенето в почит на жертвите.
Ман Харон Монис е терористът, който взе заложници в Сидни. 49-годишният Монис е иранец по произход. Той е познат още под псевдонима „шейх Харон". Пристигнал е в Австралия през 1996 година като бежанец. През миналата година срещу него е било образувано дело за убийство, но е бил пуснат под гаранция.
Човекът, взел заложници в Сидни, е бил заслепен от екстремизъм и психически нестабилен, заяви австралийският премиер Тони Абът, и определи случилото се като „близко до тероризма".
Междувременно служителите в австралийското министерство на външните работи и търговията в Канбера бяха евакуирани от полицията след откриването на подозрителен пакет в столовата на сградата. По-късно тревогата се оказа фалшива.
Австралийската полиция е поставена в състояние на повишена бойна готовност след заложническата драма.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети