Българи са арестувани в Белград, подготвяли протест срещу китайския премиер

DenNews.bg
16.12.2014
размер на текста:

Седем български граждани са задържани в сръбската столица Белград. Те са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян.
Седмината задържани са членове на китайската опозиционна организация Фалун Гонг, която властите в Пекин определят като религиозна секта. Тя е обявена извън закона.
Българското посолство е било информирано за техния арест веднага. Задържаните са отказали помощта на българските дипломатически представители, съобщиха още от МВнР.
Българите са подали заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата, която се открива днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.
След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат тази декларация няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.
През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията Фалун Гонг. Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.
Срещата ще бъде открита в 17 часа местно време от домакина сръбския премиер Александър Вучич и неговия почетен гост китайския премиер Ли Къцян. Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа. 14 държави ще бъдат представени от премиерите си, а Хърватия от вицепремиера. Общо в нея ще вземат участие 1350 души, форумът ще бъде отразяван от 1100 журналисти. Това е трета подобна среща, която ще премине под мотото: "Нов двигател, нова сила, нова платформа".
За утре са предвидени двустранни срещи между участниците и откриването на Четвърти икономически форум. В центъра "Сава" ще бъдат представени много китайски компании, ще има и тематични панели. За утре следобед в правителствения дворец в Белград е предвидена среща между премиерите. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети