Ислямист държи заложници в кафене в Сидни

DenNews.bg
15.12.2014
размер на текста:

Въоръжен мъж, най-вероятно ислямист взе за заложници около 30-40 души в магазин с кафене в центъра на австралийската столица Сидни, близо до Централната банка.
Похитителят е накарал двамата заложници да опънат на един от прозорците флаг с надпис на арабски език, на който е написано: "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговият пророк".
Властите не могат да потвърдят дали нападателят е сам или има и съучастници. Редица медии предадоха, че той е с раница и пояс с взривове.
Общо петима заложници са успели да избягат от кафенето. Полицията не уточнява при какви обстоятелствата са пуснати заложниците.
Полицията евакуира хората от съседните сгради и пренасочи движението на обществения транспорт към други улици. Хората, намиращи се в други сгради на площада, са получили забрана да ги напускат и да се приближават към прозорците. Обикновено оживеният площад сега е пуст. Временно е закрита метростанцията под площада. Под усилена охрана са взети други сгради в Сидни, включително парламентът на щата Нов Южен Уелс, която се намира в единия край на площада или срещу Централната банка.
Заради подозрителен предмет бе евакуирана световноизвестната Сиднейска опера, която се намира на няколко километра от разиграващата се драма.
Малко преди инцидента полицията съобщи за ареста на мъж в Сидни като част от разследване на планиране на атаки в Австралия, съобщи АФП. Разследването е водено и срещу канал за организиране на австралийски граждани да пътуват за Сирия, за да се бият там в редиците на "Ислямска държава".
Пред журналисти австралийският премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидентът с вземането на заложници.
През септември Австралия, която е ангажирана заедно с американците в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), увеличи нивото на опасност от терористичната заплаха заради австралийски джихадисти, завръщащи се от Ирак и Сирия.
Преди минути се появи информация, че исканията на нападателя са две-среща с премиера Тони Абът и да му бъде даден флаг на „Ислямска държава“.
Радиоводещият Рей Хадли съобщи, че е говорил извън ефир с млад мъж, намиращ се в кафенето. Той му казал, че някои от заложниците са колабирали. „Някои хора се чувстват зле. Те са там от пет часа. Объркани са. Чух и човек на заден план, който даваше инструкции. Един човек е много зле и има нужда от медицинска помощ“ каза Хадли. източник: БГНЕС/БЛИЦ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети