Свличане на камъни в района на катастрофата между влак и ТИР край Мурсалево е имало от дни

DenNews.bg
12.12.2014
размер на текста:

Свличане на камъни от ската до главен път Е-79 край кочериновското село Мурсалево, където снощи стана катастрофа между ТИР и бързия влак от Благоевград за София, е имало от дни. Това коментираха за DenNews.bg жители на селото.
Свличанията обаче са били в нормални граници, като камъни са падали в близост до ската, който е обезопасен с мрежи от години. Не е имало затрудняване на движението. Най-вероятно голямото срутване на скална маса, заради което ТИР с двама поляци се хвърли пред влака, последва удар и пожар на двете превозни средства, е причинено от обилните дъждове в последните дни.
„Истински чудо е, че инцидентът се размина без жертви. Не ми се мисли какво щеше да се случи, ако в този момент под ската е преминавала лека кола. Или ако в насрещната лента е имало коли, тъй като предприемайки спасителна маневра шофьорът на камиона, който се е движил от Благоевград за Дупница, е навлязъл в другото платно, след което се е хвърлил върху релсите. В този участък движението е изключително натоварено, затова пак казвам, че е истинско чудо, че в този момент камионът е бил сам, че машинистът е реагирал бързо и е предотвратил трагедия”, коментира кметът на Кочериново Иван Минков.
Както писахме, движението по главен път Е-79 бе затворено и в двете посоки след срутването на скалите и на мястото са се образували километрични опашки. Движението по Е-79 е пуснато към 22:30 часа снощи. Камионът е преместен от релсите през нощта, а движението по жп линията е пуснато след 9 часа днес.
Снощи на мястото на инцидента пристигнаха вътрешният министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светослав Лазаров. Двамата похвалиха пожарникарите и полицаите са бързата и адекватна реакция. Първи на помощ са се притекли два автопатрула от главния път. Шест пожарни, от Рила и Дупница, са овладели пожара, който обхваща камиона и влака след удара. Първата секция на влака е унищожена от пламъците.
Пострадалите при инцидента, 45 и 35-годишни поляци, са в стабилно състояние, лекуват ги в благоевградската болница.
Около 100 души, 95 пътници и 5 души служители, са се намирали във влака. Всички са невредими.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети