Започват проверки за опасни играчки

DenNews.bg
01.12.2014
размер на текста:

Масови проверки по търговските обекти за опасни стоки, преди всичко детски играчки стартират съвместно от Министерството на икономиката, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
По думите на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, постоянните проверки през месец декември са особено важни, тъй като именно сега, поради предстоящите празници, има засилен интерес към покупките на играчки.
Тя отбеляза, че най-честите нарушения, които се срещат, са в маркировката и съдържанието на играчките, липсата на стандартизация с Европейските изисквания и липсата на превод на български език на ръководството за употреба или на предупрежденията. Най-често това се случва при китайските играчки, които заемат най-голяма част от родния пазар.
Инспекторите проверяват за наличието на дребни или остри елементи в играчките както и за необезопасени залъгалки, работещи с електрически батерии.
По думите на зам.-министър Везиева, се следи и за химическите елементи в състава им, тъй като е бил регистриран случай, при който дете е пострадало от оцветителите, използвани върху китайско килимче-пъзел. Детето е било прието в болница с алергия и задушаване като след сигнал до ДАМТН стоката е изтеглена незабавно от пазара.
До момента от агенцията са направили над 100 проверки като са изтеглили от търговската мрежа около 20 стоки. КЗП пък е била в пъти по-активна през 2014 г., като е осъществила 4000 проверки и е набелязала близо 100 стоки в нарушение. Наложените на търговците санкции варират в различни размери, като най-тежката е конфискуване на стоките.
В хода на проверките институциите ще следят и за опасни коледни украси като такива обикновено са предимно евтините китайски играчки и лампички. Предстоят проверки и по качеството и безопасността на пиротехниката, която масово се купува от българите преди коледните и новогодишни празници.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети