От днес до края на месеца може да смените личния си лекар

DenNews.bg
01.12.2014
размер на текста:

От днес до края на декември здравноосигурените граждани могат да сменят и личния си лекар. Не е необходимо хората, които избират нов семеен лекар, да посочват причина за промяната както и да известяват досегашния си лекар, а това се случва по служебен път. За смяната е необходимо пациентът да има регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, която може да бъде разпечатана от сайта на Националната здравноосигурителна касa.
Както е известно, в календарната година има две такива кампании-през юни и през декември месец.
Не е необходимо да информирате досегашния си лекуващ лекар, тъй като отписването ви ще стане по служебен път.
След като попълните формуляра с личните си данни и данните на досегашното джипи, трябва да занесете бланката на избрания от вас нов личен лекар. Той ще попълни своите лични данни и данните на практиката си и ще впише датата, на която вие сте направили новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.
Личният лекар може да бъде сменен от пациентите и през годината, но тогава процедурата е по-сложна-налага се да посочите мотиви, след което искането ви се разглежда от комисия, назначена от РЗОК.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети