Окончателно: Катин влиза в затвора за 4 г. за превишаване на власт и натиск над свидетели

DenNews.bg
07.11.2014
размер на текста:

Бившият кмет на Кочериново Костадин Катин влиза в затвора за 4 г., а за същия период му е наложена забрана за заемане на обществени длъжности. Той ще изтърпи наказанието си в затворническото общежитие в Самораново. Преди минути той се е явил в съда в Дупница, където е повикан от съдебна охрана, за да бъде закаран в общежитието в Самораново, Обяснил е, че трябва да си вземе багаж и ще се яви сам на портала на затворническото общежитие.
Катин е осъден по обвинителен акт на Окръжна Прокуратура от 15 юли 2011 г. Вчера Висшия касационен съд е потвърдил осъдителната присъда на Окръжен съд-Кюстендил.
Катин е признат за виновен, затова че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Кочериново в периода 2008 -2010 г., е превишил властта и правата си, като е издал позволителни за сеч и извоз на дървесина – тополи, представляващи гори, част от горския фонд, като от деянията са настъпили значителни вредни последици, както и затова, че е подбудил свидетели съзнателно да потвърдят неистина по време на воденото срещу него досъдебно производство.
Определеното общо наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 г. Костадин Катин ще изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален режим „общ”.
Наложено му е и наказание „лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управлението на държавно и общинско имущество” за срок от 4 години.
Припомняме, че с определение на Софийския апелативен съд по искане на Окръжна прокуратура - Кюстендил Катин беше отстранен от длъжност – кмет на община Кочериново на 22.02.2011 година.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети