13 гласа по-малко в подкрепа на правителството, отколкото за Борисов

DenNews.bg
07.11.2014
размер на текста:

13 гласа по-малко получи новото правителство, отколкото новият премиер Бойко Борисов. Кабинетът бе подкрепен от 136 народни представители, а по рано Борисов бе утвърден за министър-председател с гласовете на 149 депутати.
97 от присъстващите в парламента депутати гласуваха „против” новия кабинет, а един, от Патриотичния фронт, се въздържа.
Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Очаквано против гласуваха БСП, ДПС, ББЦ и Атака. След гласуването новият кабинет положи клетва.
По-рано, с 144 гласа „за” и 83 „против” бе утвърдена новата структура на Министерски съвет.
Правителството ще има 17 министерства, като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три отделни ведомства.
В състава на кабинета има четирима вицепремиери – Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, като Калфин ще бъде и министър на труда и социалната политика.
Външният министър Даниел Митов от служебното правителство запазва поста си. Ивелина Василева ще ръководи Министерство на околната среда и водите. Десислава Танева – Министерство на земеделието и храните. Постът министър на правосъдието остава при служебния министър Христо Иванов. Николина Ангелкова става министър на туризма. Новият министър на отбраната ще бъде лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Образователният ресор ще бъде поет от проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще заеме поста на икономически министър. Петър Москов от Реформаторския блок ще бъде министър на здравеопазването. Министър на спорта е Красен Кралев. Веселин Вучков от ГЕРБ става министър на вътрешните работи. Министерство на транспорта отива при Ивайло Московски. Лиляна Павлова отново става министър на регионалното министерство. Теменужка Петкова става министър на енергетиката. Владислав Горанов става министър на финансите, а Вежди Рашидов отново ще отговаря за Министерството на култура.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети