120 000 души излязоха на протест в Брюксел, стигна се до сблъсъци

DenNews.bg
07.11.2014
размер на текста:

120 000 души се стекоха в Брюксел на протест срещу политиката на икономии, предложена от новото белгийско правителство. Протестът прерасна в масов бой между няколкостотин демонстранти, предимно докери и пристанищни работници, и специалните звена на полицията.
„Правителството и партиите ни казват - няма друг начин. Не спорим, че трябва да се намерят 11 милиарда евро. Но отдавна обясняваме, че трябва да ги търсят другаде, а не в джоба на работниците”, казва синдикалният лидер Мари Елен.
Протестът бе свикан от трите най-големи синдиката.
Съобщава се за сериозно ранени и за нанесени значителни материални щети.
Срещу демонстрантите са изпратени 200 полицаи от отрядите за борба с масовите безредици, използвани са водни оръдия и сълзотворен газ.
Кадри от мястото на събитията показват подпален полицейски мотоциклет, обърнати автомобили и изпочупени витрини. Някои от протестиращите са замервали полицаите с павета.
Синдикатите свикаха днешния протест в знак на несъгласие с реформите, свързани с повишаването на данъците, намаляването на покупателната способност и увеличаването на възрастта за пенсиониране. Почти не работят училища, детски градини, градският транспорт в големите градове, пощите, магазините за хранителни стоки, засегната е дейността на полицията, затворите и банките.
Това е първият протест от встъпването в длъжност през октомври на правителството с премиер Шарл Мишел, доминирано от националистите от „Нов фламандски алианс“ и фламандските партии. Предходното правителство, оглавявано от социалиста Елио ди Рупо, бе изправено за 3-годишния си мандат пред два по-сериозни протеста, които по численост бяха далеч по-малобройни.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети