ДАНС закопча разпространител на детско порно и хакер от Нигерия

DenNews.bg
05.11.2014
размер на текста:

При две операции на ДАНС са задържани хакер от Нигерия и разпространител на детско порно.
От агенцията съобщават, че мъж е задържан за сексуалната експлоатация с деца в интернет. Той ползвал Р2Р програми за споделяне и разпространяване на файлове, съдържащи сексуална злоупотреба с деца.
При извършените процесуално-следствени действия на един адрес е открит и иззет персонален лаптоп на задържаното лице, на който са установени файлове, съдържащи сексуална експлоатация на деца.
Установена е Р2Р програма, настроена автоматично да се стартира с включването на компютъра. В програмата са установени множество файлове със забранено съдържание, споделяни чрез програмата до неограничен брой посетители. По случая е образувано досъдебно производство.

При операция за пресичане на мащабно киберпрестъпление на територията на София за срок до 24 часа е задържан гражданин на Нигерия. При акцията са иззети множество дигитални носители на информация, преносими компютри, мобилни телефони и Wi-Fi антени.
Установено е, че посредством използване на специализирана електронна съобщителна технология, лицето е прихващало от разстояние интернет трафика на различни интернет потребители. За целта е използвал специални антени с висок обхват, посредством които е осъществявал незаконен достъп до електронни пощенски кутии и електронни банкирания.
Придобитите незаконно данни са използвани за извършване на транзакции към банкови сметки на контролирани от лицето фирми и трети лица. По случая е образувано досъдебно производство. На лицето е повдигнато обвинение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети