Републиканците взеха превес в Конгреса

DenNews.bg
05.11.2014
размер на текста:

Републиканците взеха превес в Конгреса, което е силен удар по демократите и президента Барак Обама. Републиканската партия получи мнозинство в двете камари на парламента за първи път от 2006 г. насам. Това показват първите резултатите от предварителните парламентарни избори в САЩ.
Избирателите гласуват за обновяване на 435-те места в Камарата на представителите, за 36 от 100-те парламентаристи в Сената, за губернатори в 36 от 50-те американски щата, както и за част от местните власти.
Републиканците печеля шест допълнителни места в Сената, които им гарантират мнозинство.
Решаваща беше победата на републиканския претендент Том Тилис над досегашната сенаторка Кей Хейгън от Демократическата партия в Северна Каролина. Победата на Тилис даде на републиканците шестте допълнителни места, от които се нуждаят за мнозинство в Сената, който встъпва в длъжност от януари. Преди това републиканците спечелиха места в Арканзас, Колорадо, Монтана, Южна Дакота и Западна Вирджиния.
Републиканката Джони Ърнст, 44-годишна, ветеран от войната в Ирак, отне още едно (седмо) сенаторско място от демократите, като спечели в Айова, и ще бъде първата жена, представляваща щата в Сената на САЩ.
По време на изборите американците ще се произнесат по някои въпроси като увеличаване на минималната заплата на 7,25 долара на час, правото за носене на огнестрелно оръжие, абортите, марихуаната, еднополовите бракове, генно модифицираните култури. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети