36 души са убити при поредна екзекуция на Ислямска държава

DenNews.bg
04.11.2014
размер на текста:

36 души са убити при поредна екзекуция на терористичната групировка Ислямска държава. Убитите са от племето Албу нимр в западната иракска провинция Анбар. Представител на местните власти призова за спешна помощ за региона, в която джихадистите вилнеят.
Шейх Наим ал Кауд от племето Албу нимр каза по телевизия "Алсумария", че екзекуциите са извършени край езерото Тартар, северно от провинциалната столица Рамади.
От сряда насам джихадистите от ИД са убили не по-малко от 322-ма души от това племе, което е лоялно на иракските власти, се казва в декларация на иракското министерство на човешките права, цитирана от "Алсумария"
Малко по-рано служител по сигурността от провинциалната управа каза, че племената в населената със сунити провинция спешно се нуждаят от оръжие и муниции, за да се противопоставят на джихадистите.
През последните седмици ИД завоюва значителни територии от Анбар, която се простира от сирийската граница до покрайнините на Багдад.
Междъувременно стана ясно, че членове на терористичната групировка „Ансар Бейт ал Макдис” ” („Поддръжници на светия храм”), действаща на египетския Синайски полуостров, са дали клетва за вярност към „Ислямска държава”, предаде Ройтерс.
Подразделението на „Ал Кайда” подкрепя действията на джихадистите в Сирия и Ирак, макар да не е част от тях. По-рано беше съобщено, че членове на групировката са екзекутирали четирима души, обвинени в шпионаж.
Държави от Близкия изток и Северна Африка обмислят създаването на военен пакт срещу Ислямска държава, съобщиха висши египетски офицери, пожелали анонимност. Разговорите се водели между Египет, Обединените Арабски Емирства, Кувейт и Саудитска Арабия. Четирите страни обмислят възможността за създаване на съвместни сили, които да се намесват при нужда в Близкия изток.
Междувременно по-малките братя на младеж, обвинен в подкрепа на Ислямска държава, бяха арестувани заедно с него в Чикаго. Миналия месец, на международното летище О'Хеър в северния американски град са били задържани 19-годишният Мохамед Хамза Хан, който е обвинен в опит да се присъедини към ислямистите, както и братята му, на 16 и 17 години, чиито имена не се разкриват.
На двамата по-малки братя на Хан не са повдигнати обвинения, но се посочва, че и те като него са изразили стремеж да извършват насилие. Според прокуратурата тримата не само имали "варварска реторика", но и възнамерявали да превърнат думите си в дела. Източник: btvnews.bg; vesti.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети