Оцелелият след самозапалване Димитър от Крайници: Не го правете!

DenNews.bg
04.11.2014
размер на текста:

Снимка: bTV

Оцелелият след самозапалване пред президентство майстор-ковач Димитър Димитров от Крайници призова „Не го правете!”.
Вчера на фонтана до президентството, пред очите на десетки журналисти, чакащи развитието на консултациите за формиране на правителство, 38-годишна жена за заля със запалителна течност и се самозапали. Състоянието на фотографът Лидия Петрова остава тежко. Тя е настанена в Клиниката по изгаряния в „Пирогов” с около 90% изгаряния, като най-тежко са пострадали главата, ръцете и дихателните й пътища. Шансовете за оцеляването й са минимални. Още вчера лекарите обявиха, че подобни наранявания са несъвместими с живота. Лидия е в кома, на апаратно дишане.
Първите думи на Димитър, който се запали на същото място на 13 март 2013 г., след неговата трагедия бяха думи на съжаление за строенето. Ето как днес той коментира трагедията с Лидия пред „Тази сутрин” по bTV.
“Имала е грижи. Чувствам се виновен. Имам чувство, че подражание. Няма смисъл. Никой няма да ти помогне. Остава болката. Остават безчувствените устни, с които не може да целунеш детето си или жена си. С които не може да разбереш какво целуваш, какво докосваш. Остава стресът за всички близки. Няма смисъл. Не мога да разбера, защо е станало така. Ето, животът продължава. Ора земи. Захванал съм се с нещо. Животът не спира, но в един момент бушонът ти пада и човек не може да контролира и себе си. Не обвинявам никого. Знам, че много хора, над 40 души са направили това, но това нещо е следствие от системата, от държавата. Защо в Германия, защо във Франция няма толкова случаи. Може би това момиче няма пари да си плати тока. Не знам какво е, но има някакви грижи. Никой не се грижи за хората, които работят от днес до утре. Познавам десетки, които нямат какво да работят-в предпенсионна възраст. А искат да вдигат възрастта за пенсия, а хората нямат стаж, нямат какво да работят. Какви са тези глупости?! Значи нещо се случва в държавата, нещо не е наред в държавата. Замислете се! Правите кабинети, правите палати, правите сараи, но правете нещо за хората. Ето в това село само колко къщи без покриви има, а хората трябва да зимуват. Не че хората са мързеливи, но просто нямат пари да си стегнат покривите. Няма ли работа, няма спокойствие. Има семейни грижи, хората изпадат в колапс. Има хора теглили пари от банките, не могат да ги върнат, банките ги натискат. Заложни къщи ги натискат, живота ги натиска. Ами ако имат деца? Тези деца трябва да ядат, да ходят на детска градина...
Защо президентството? Е къде да е, тука на поляната няма смисъл!”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети