Декември започва с валежи, сняг и по Коледа

DenNews.bg
28.11.2014
размер на текста:

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 9 и 14 градуса, съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По думите й през декември се очаква средната месечна температура в повечето райони на страната да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 5 до минус 1 градуса, пише БТА.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 120 литра на квадратен метър.
Декември ще започне с валежи, почти повсеместни, на места интензивни, прогнозира Мариана Попова. Тя допълва, че ще превалява дъжд, който на много места в Западна и Северна България ще преминава в сняг. Ще се образува и снежна покривка, неравномерна, но която ще се задържи. В началото температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух. Към средата на първото десетдневие температурите ще станат близки и дори малко по-ниски от обичайните. През последните дни от периода валежите ще спрат. Времето ще бъде спокойно, но по-често предимно облачно, на места и с намалена видимост.
Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие на декември. В периода 12-15 декември времето ще бъде по-променливо, с вероятност за превалявания и с температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието - от дъжд и сняг.
Впоследствие отново се очакват няколко спокойни дни и слабо затопляне.
В края на второто и в началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, последвани и от краткотрайно застудяване. Вероятност за снеговалежи има и около Коледа, прогнозира метеорологът.
Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 01.03 часа.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети