Интрига в ОбС-Дупница: Левите ще определят кой от двама десни кандидати да е председател

DenNews.bg
27.11.2014
размер на текста:


Интрига се заплете часове преди редовната сесия на Общински съвет-Дупница, след като Обединеният демократичен блок реши да издигне свой кандидат за председателският пост в лицето на Костадин Костадинов.
Така утре за шефското място ще се борят д-р Матей Попниколов, номиниран от ГЕРБ и лидерът на местната структура на България без цензура.
Сметките на логиката обаче показват, че кой от двамата десни кандидати (все пак и д-р Попниколов и Костадинов са с общ корен от първата структура на СДС в Дупница, а и продължават да защитават десни политики) ще бъде определен от гласовете на левите, в лицето на БСП и Лидер.
Още подправка към интригата дава и ситуацията, че лидерът на Лидер в Дупница Владимир Владимиров е тъмночервен по душа и биография, все пак е бил не само член на БСП, но и кандидат на социалистите за властови позиции през годините. Днес обаче партията, която той поведе преди години на местно ниво по линия на шефстването си в ТЕЦ-Бобов дол и близостта си с енергийния бос Христо Ковачки-основател на Лидер, е в коалиционно партньорство с партията на Бареков на национално ниво. На местно ниво кой знае каква любов между Лидер и Костадинов няма или поне няма на пръв поглед.

 

Какво показват сметките?

 

ГЕРБ имат 11 общински съветници, а ОДБ са с петима плюс независимия Стоян Шушков, който макар и неформално играе с отбора на Костадинов, Кацов и Лефтеров.
Лидер имат четирима съветници, дори и да гласуват по заръка за последния си коалиционен партньор от национално ниво-ББЦ, то Костадинов ще има 10 сигурни гласа.
Това означва, че всеки глас от БСП, които са с 8 съветници, ще бъде важен, както и гласовете на Силвия Овчарченска от НДСВ, бившият местен лидер на Атака Методи Стойнев, който в момента е независим и независимият съветник Първан Дангов. В групата на привидно неориентираните е и Георги Рангелов, който влезе в ОбС като част от отбора на ОДБ, но в последствие напусна групата, тъй като стана председател на Евророма в Дупница, а на национално ниво партията играе с БСП.
Интересен е и фактът, че Силвия Овчарченска, която в момента изпълнява функциите на председател, бе избрана за зам-шеф на ОбС по предложение на Владимиров, а не са малко случаите, в които тя отнася критики от пиперливия език на д-р Попниколов за начина на водене на сесите. Така че, поне на пръв поглед, Овчарченска също е от подкрепящия тим на Костадинов.
Той е и кандидатът, който ще води предварителни договорки за подкрепа, нещо което от ГЕРБ отказаха с мотива, че ще разчитат на подкрепа без да водят преговори.


БСП ще гласуват по съвест, обяви вчера местният лидер Станислав Павлов.


„Нямаме решение за подкрепа или неподкрепа на някой. Важно е да има работещ председател, защото всяко свикване на ОбС предизвиква напрежение и сътресения”, коментира Павлов.

Струва ми се, че д-р Лефтеров играе най-умно, като залага на два коня в състезанието

Така пък коментира ситуацията независимият общински съветник д-р Първан Дангов след първото „леле” на новината за това кои са кандидатите.
„Голяма хапка е и за двамата, но не мога да отрека, че Матей има повече опит. И двамата обаче произлизат от една и съща здравна институция и затова си мисля, че Лефтеров е заложил на сигурно с пускането на два коня”, коментира още Дангов.
Имената на кандидатите сразиха Дангов до такава степен, че „на прага съм да вдигна кръвното и нищо чудно да пропусна сесията утре”, добави той.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети