БСП видя несправедливост към търговците от „аквариумите” по центъра на Дупница

DenNews.bg
26.11.2014
размер на текста:

Удължаване на гратисния период за премахване на преместваемите обекти в централната градска част в Дупница ще поискат съветниците от БСП. Това обяви на пресконференция днес местния лидер на социалистите Станислав Павлов.
Според него напрежението сред търговците от „аквариумите” е обяснимо, защото има редица неизяснени моменти-търговците са принудени да напуснат прекалено бързо, а все още няма схема, на базата на която да им бъде предложено ново място, ако искат да продължат да се занимават с търговия. Както е известно, от общината връчиха на търговците предписани с 14 дневен срок за премахване на павилионите.
„Това е прекалено къс период и то в началото на зимата и дни преди празниците. Съгласен съм, че мястото на зелето и бельото не е по площада, но подходът на общината е прибързан и грешен. Нужно е повече време на собствениците, както и преди да бъдат принудени да напуснат трябва да им се предложи новата схема с новите петна, т.е. те да имат възможност да участват в процедура за търговски обект в новата стратегия, ако желаят”, обясни Павлов.
„Преди повече от 1 г., след като започна изтичането на договори за тези обекти се проведе съвместно заседание на комисията по териториално селищно устройство и икономическата комисия. Там се реши да се даде време на кметския екип да изработи стратегия за разполагането на преместваемите обекти в общината т.е. да се спре работата на парче, а да се даде сигурност на хората, които развиват тази дейност. Явно обаче 1 година не беше достатъчна да се направи такава стратегия и схема за разполагане на преместваемите обекти. Приетата стратегия е обща, без схема за разполагане на обектите. Договорите са анексирани с текста „важи до одобряване на схема и провеждане на процедура за отдаване под наем“. А ние като Общински съвет такава схема не сме одобрили. Приехме зони, но няма схема. Това означава, че кметският екип и главният архитект не са си свършили работата”, коментира Павлов.
Според него предписанията на общината за премахване на обектите от ВИП-зоната са незаконосъобразни.
„А и не е морално в рамките на такова кратко време да се изисква от хората да прекратят дейността си. Предложението ни е да се даде по-голям гратисен период. На комисиите, които предстоят тази вечер, това ще бъде една от главните теми поне за нашите представители. Нашата група беше против навлизането на Лафка. А сега в павилионите на Лафка се продава всичко – цигари, алкохол, кафе. И тази национална фирма стана конкурент на всички магазини в Дупница. Парите за 10 години наем на Лафка ги получи този кметски екип, кметът ги е похарчил вече и следващите ще трябва да се съобразяват. Това е несправедливото”, смята още лидерът на БСП-Дупница.
Както сме писали, дългоочакваната стратегия за павилионите по площадите и тротоарите в централната градска част бе подета от настоящия кметски екип, макар въпросът де е поставян от самото изникване на алуминиевите „аквариуми” в мандата на екскмета Първан Дангов.
Идеи за премахването имаше и по времето на Атанас Янев, но желанието за почистването на центъра от будки остана само на приказки.
Идеята на гл. архитект на общината в момента Славка Петкова е във ВИП-зоната, на самия център, да няма никакви търговски обекти, а щандове да се разполагат само временно-за празници, спортни и културни събития и то не за повече от 14 дни.
Самите будки ще бъдат с еднаква визия и размери по определена схема.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети