Мащабна операция чисти Пазарджик от ислямизация, двама са арестувани

DenNews.bg
25.11.2014
размер на текста:

Ислямският проповедник Ахмед Муса Ахмед и един негов поддръжник са арестуван в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик при мащабна операция на ДАНС, жандармерията и МВР, която тече от сутринта.
Срещу Ахмед Муса и неизвестен брой лица има образувано досъдебно производство. Обвинението е на база чл. 407 от НК, което е за пропагандиране и подстрекаване към война, както и и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология.
Преди да бъде отведен от полицията, Ахмед Муса заедно със свои поддръжници е престоял в джамията повече от три часа.
Операцията е започнала малко след 7 часа днес, като е била атакувана джамията и няколко къщи. Според свидетели полицаите са нахлули в джамията след сутрешната молитва, където е имало и много деца. В момента пред "Абу Бекир" има над 100 души.
Акция се провежда и в малката ромска махала на Пазарджик в комплекс "Марица". Кварталът е под засилено полицейско присъствие и жандармерия. Извършват се обиски на адреси, както и в джамията. Предполага се, че в някои апартаменти са се провеждали събрания, проповядващи ислямизъм. От Пазарджишката окръжна прокуратура са взели решение официалната информация да се подава от Главната прокуратура.
Ахмед Муса Ахмед е единственият осъден ефективно за разпространение на радикален ислям у нас по делото на "Ходжите". Само преди дни прокуратурата проверява видеоклип, в който Ахмед Муса Ахмед аплодира сцената в двора на джамията Абу Бекир в Пазарджик. На нея едно дете ритуално обезглавява друго с пластмасов меч. Клипът бе разпространен в социалните мрежи и предизвика бурна реакция. Тогава от Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че всички участници в ритуала ще бъдат разпитани. Според един от свидетелите, децата са изиграли библейски сюжет по повод на Байрама - Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах.
Източник: БНР; БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети