Осъдиха трима лекари за смъртта на 4-годишно дете

DenNews.bg
24.11.2014
размер на текста:

Трима лекари бяха признати за виновни за причиняване на смъртта на 4-годишно дете, чието сърце спря при операция на сливиците.
Софийски градски съд наложи условни присъди на трима медици от ИСУЛ, като най-тежко е наказанието на д-р Михаил Маджунов-2 години и половина с 5-годишен изпитателен срок. Освен той няма да има право да практикува медицина за 4 г. Присъда от 6 месеца условно получиха д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев. Тримата медици трябва да заплатят и солидарно 100 000 лева кръвнина на семейството на Гери.
Анестезиологът д-р Иван Табаков беше оправдан по обвинението, че не е поставил правилната упойка на детето. Вещите лица по делото доказаха, че която и упойка да е била използвана, не е имало как момичето да бъде спасено.
4-годишната Гергана Йорданова почина преди при рутинна операция от сливици в столичната болница "Царица Йоанна" преди 4 години.
През миналата седмица прокуратурата поиска условна присъда за двама от обвиняемите. Днес наблюдаващият прокурор Николай Христов обясни, че няма да протестира присъдата пред Апелативния съд. „Престъплението е по непредпазливост”, подчерта той.
Родителите на Гери обаче възнамеряват да обжалват условните присъди.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети