Хиляди французи се бият за Ислямска държава

DenNews.bg
20.11.2014
размер на текста:

Хиляди французи се бият за джихадистите в Ирак и Сирия. Не може да се стигне до ясна цифра, но едно е сигурно-върнат ли се в родината си бойците ще бъдат съдени.
Според прокуратурата в Париж за Ислямска държава се сражават над 1100 французи, като 375 от тях са в предните редици на групировката. Според премиера на Франция Манюел Валс французите са над хиляда.
Лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен обаче заяви, че френските джихадисти, които са се присъединили към радикалната групировка, са около 4000.
За числото Льо Пен се позова на свой източник от френското разузнаване. Льо Пен настоява сънародниците ѝ, станали джихадисти, да бъдат лишени от френско гражданство и да им се забрани да стъпват на територията на Франция.
Междувременно Франция идентифицира втори свой гражданин, който се появява във видеоклип на Ислямска държава без маска. Става дума за 22-годишния Микаел Дос Сантос, който е французин от португалски произход, до неотдавна живял в предградие на Париж.
„За жалост не сме изненадани от новината, че френски граждани и лица, живели във Франция, са част от тези клетки и участват в подобно варварство“, коментира френският премиер Манюел Валс.
Повече от 100 френски граждани, които са участвали в бойни действия в Близкия изток, са се върнали във Франция, коментира Би Би Си. По-голямата част от тях ще бъдат изправени на съд за участие в терористични действия.
Този месец във Франция беше постановена и първата присъда по подобно дело – 7 години затвор.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети