Студенти блокират Лондон с искане за безплатно образование

DenNews.bg
19.11.2014
размер на текста:

Студенти от цяла Великобритания ще участват днес в демонстрация в Лондон с искане за отмяна на таксите за обучение.
В протестната акция ще се включат младежи от над 40 университета на Острова, съобщава БНР. Те ще проведат поход, който ще премине през центъра на английската столица и ще завърши пред парламента. Искането им е за възстановяване на безплатното висше образование в Англия.
Таксите в английските университети могат да достигнат до 9000 лири на година. Шотландците не плащат за висше обучение, докато в Уелс студентите получават солидна финансова подкрепа от местните власти.
Очаква се студентската демонстрация да бъде най-голямата след 2010 г. Тогава след решението на парламента да бъдат увеличени университетските такси се стигна до сблъсъци с полицията в Лондон.
Залогът за студентите е много висок. Под заплаха е поставено бъдещето на английската система за обществено образование, твърди Хати Крейг, представител на "Националната кампания срещу таксите и съкращенията" и един от организаторите на днешната акция. "Искаме система, която да е демократична, която е финансирана от държавата, която е справедлива и дава възможност на всеки, който иска да учи, да има достъп до нея", казва тя.
Актуално изследване алармира, че три четвърти от студентите в Англия няма да могат да изплащат заемите, които са взели, за да покриват разходите по своето университетско обучение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети