България ще предостави хуманитарна помощ за Украйна

DenNews.bg
19.11.2014
размер на текста:

България ще отпусне на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Това решиха министрите на днешното редовно заседание на кабинета.
Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в страната. Те ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст.
Помощта ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември. Включването на България е свидетелство за последователната политика на страната ни и на съпричасността със страданието на украинското население. Тази стъпка е израз на ангажираността ни към общите усилия на ЕС и международната общност за подпомагане на Украйна.
От следващата година средствата за официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ ще се предвиждат по бюджета на Министерството на външните работи със закона за държавния бюджет, предвижда одобрено днес от кабинета допълнение на ПМС 234/2011 за политиката на България на участие в международно сътрудничество за развитие. По този начин ще се осигури възможност за по-ефективно използване на помощта за развитие в приоритетните за България географски и отраслови направления и в съответствие с целите и интересите на българската външна политика. С допълненията в постановлението се създават условия за планиране и програмиране на дейностите, което ще направи България надежден партньор, способен да поема средносрочни ангажименти по линия на помощта за развитие.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети