Сблъсъци в с. Света Петка заради спор между имами

DenNews.bg
17.11.2014
размер на текста:

Спор между двама имами подпали село Света Петка. Във враждата кой да стопанисва местната джамия се е стигнало до саморазправа между двамата духовници и подкрепящите ги групи тази сутрин.
Според говорителя на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов напрежението вече е овладяно, а хората, които се бяха струпали в центъра на селото, вече са разпръснати.
Полицията ще осигури обществения ред със всички законови средства, но не може да каже кой ще бъде имамът на Света Петка, уточни Мирослав Стоянов.
Претендентите за мястото в джамията са двама. Единият Ибрахим Юмер е спечелил конкурса за имам още през лятото, но загубилият Сафер Юрин, заедно с местни привърженици, не го допуска.
Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих каза, че не може да се справи с проблема, затова още на 26-и юли е подал сигнал в полицията. Сигнал е подаден и в прокуратурата, но оттам няма никаква реакция.
От държавното обвинение отговориха, че сигналът е с молба за съдействие за въвеждането на новия имам в длъжност, обвинителите обаче нямат подобни правомощия. Прокурор Снежана Стоянова обяви, че след физическата саморазправа между двете групи е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство.
Абдулах Салих заяви, че някой изкуствено го засилва напрежението, но отказа да обясни какво точно има предвид.
Засиленото полицейско присъствие в Света Петка ще остане през целия ден. Източник: БНР
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети