Полиция би протестиращи срещу строеж на джамия в Истанбул

DenNews.bg
11.11.2014
размер на текста:

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да разпръсне участниците в протестите срещу изграждането на джамия до парка Валидебег в азиатската част на мегаполиса, съобщава в. "Хюриет".
Напрежението между демонстрантите и полиция ескалира вчера следобед, когато в района на парка пристигнаха бетонобъркачки.
Група жени премина барикадите, издигнати от полицията и навлезе на мястото, където се извършват строителните работи. След това полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Много от жените са пострадали и са приети в болница.
Миналия месец Административният съд в Истанбул издаде заповед за преустановяване на работата по изграждането на джамията, но въпреки това градежът продължи.
Паркът Валидебег е една от малкото останали зелени площи в азиатския дял на Истанбул и в него има много исторически сгради.
При подобни обстоятелства в парк Гези на мегаполиса се стигна до сблъсъци между демократично настроени младежи и силите на реда, които обхванаха цялата страна. При сраженията имаше загинали, а властта на Реджеп Ердоган се разклати. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети