Берлинската стена полетя към небето

DenNews.bg
10.11.2014
размер на текста:

Берлинската стена, свалена с чукове, техника и голи ръце преди 25 г., вчера полетя и към небето. Като кулминацията на честванията по случай обединението на Германия около 8000 хелиеви балона бяха пуснати в нощното небе над германската столица Берлин. Стотици хиляди хора се събраха на различни места в града, за да наблюдават как балоните се носят нагоре, докато симфоничен оркестър и хор изпълняваха Одата на радостта от Бетовен.
Градът вчера бе обхванат от празнично настроение, с множество тържества и церемонии, каквито не е имало до момента по повод падането на Стената. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че това историческо събитие е показало на света, че мечтите могат да се сбъдват. В тържествата участваха и президентът Йоахим Гаук, както и други германски политици, наред с множество високопоставени гости от чужбина.
Гаук посети мемориалния комплекс на улица "Бернауер", където е запазен фрагмент от стената. Там се състоя церемония с полагане на цветя в памет на загиналите при опит за бягство на Запад и беше отслужена литургия в близката църква.
В изложбените зали на комплекса канцлерът Меркел откри постоянна експозиция "1961-1989 Берлинската стена". После тържествата продължиха в концертната зала на площад "Жандарменмаркт", където имаше тържествено събрание с участието на президента и канцлера.
Нa състоялата се в събота в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история.
"Невъзможно е дълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, за да я ползваш". Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети