Дупничани пред ЦИК: Днес ви молим, утре няма да можем да спрем мъжете си. Чиновници посрещнаха протеста със „селяни”

DenNews.bg
08.10.2014
размер на текста:

Днес ви молим, но утре няма да можем да спрем мъжете си, които са значително по-радикално настроени, каза пред сградата на ЦИК Румяна Тонева, една от групата протестиращи дупничани, които застанаха под прозорците на ЦИК днес, за да се обявят против налагането на Александър Методиев-Бат Сали от ДПС за депутат от област Кюстендил.
Около 100 души викаха пред ЦИК „Уважете вота” и издигнаха плакати „Дупница каза стоп на турския вот”, „Дупница не иска депутат, избран с 900 гласа”, „Не на турски депутат в нашия град”, „Вземете си Бат Сали в ЦИК” и други.
Хората обясниха, че днешният протест е предупредителен, израз на молбата им ЦИК да уважи вота на избирателите в областта и да не го подменя чрез гласовете от Турция, които незнайно защо са избрани да бъдат наложени имено в 10 МИР.


Трима влязоха на преговори с говорителя и зам.-председателя на ЦИК, но си излязоха без отговори, там били юристи и не разбирали от математика


„Не получихме отговори на важните за нас въпроси, а именно защо Кюстендилски избирателен район е избран за поемане на вот от Турция и още по-важното - къде отиват нашите гласове, в коя област, за да знаем реално кой ще бъде нашият представител в парламента. Дали някой от Ловеч, дали някой от Видин или Бургас?”, коментира за DenNews.bg д-р Матей Попниколов. Той бе един от преговарящата група на дупничани заедно с Росен Тимчев и Росица Асенова.
„Обясниха ни, че в ЦИК са юристи, а не математици и не могат да обяснят формулата, по която става преизчислението на мандатите. Официалната им позиция е, че още няма решение и няма как да коментират. Не могат да обяснят, а ние как да обясним за себе си и как да обясним на дупничани къде са гласовете им?!”, чуди се д-р Попниколов.

 

Той е потресен от факта, че в сградата на ЦИК дупничани са посрещнати със „селяни”

 

„И това някакви чиновнички, чиито заплати плащаме всички ние”, недоумява той.
Преговарящите са оставени да чакат повече от 20 минути, допуснати са на среща с Александър Андреев и Камелия Нейкова едва след като няколко мъже заплашват, че ще нахлуят в сградата.
„Протестът ни беше напълно мирен. Охраняваха ни само 5-6 полицаи. Никакви ексцесии и проблеми не сме създали. Но от сега казваме, че ще има още протести”, посочи и Росен Тимчев.

 

Не става въпрос за Гущеров, ако беше се случило с Ибришимов или Манолова пак щяхме да сме тук

 

Става въпрос за несправедливост. Това е толкова ясно и просто. Дупничани остават без свой представител, въпреки че излязоха да гласуват. Утре как ще отидем пак до урните, като вотът ни е откраднат”, казват протестиращите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети