Кюрди протестират по целия свят, искат помощ срещу джихадистите

DenNews.bg
08.10.2014
размер на текста:

Кюрди в Турция наблюдават сраженията през границата. Снимка: АР

Масови протести на кюрди се проведоха по цял свят. Те настояват световната общност да предпази сънародниците им от настъплението на терористите от Ислямска държава.
Най-малко 12 души са убити по време на бурните протести в Турция снощи. Кюрди излязоха по улиците срещу отказа на правителството да се намеси с военна сила, за да предотврати падането на сирийския град Кобане в ръцете на джихадистите.
Силите за борба с безредиците използваха водни оръдия и сълзотворен газ в много турски градове, включително Анкара и Истанбул. В няколко провинции с преобладаващо кюрдско население е въведен полицейски час


Междувременно водената от Съединените щати коалиция нанесе най-продължителните удари по цели на Ислямска държава по турско-сирийската граница.


Директорът на Сирийския център за човешки права Рами Абдел Рахман съпбщи, че джихадистите са се изтеглили тази нощ от няколко източни и южни района на Кобани.
Рахман обясни, че тяхното изтегляне е предприето, след като са били поразени позиции в тила при въздушни атаки, довели до жертви и унищожаване на най-малко четири бронирани машини.


Ислямистите влязоха в града в понеделник вечерта след близо триседмични боеве с кюрдите около Кобани,

който се намира до турската граница. Буквално сраженията и падането на града е наблюдаван от кюрдите от сигурната сттраната на границата-в Турция. Точно затова кюрдите по цял свят се надигнаха срещу отказа на Турция да се намеси в ситуацията, макар вчера президента Ердоган да спомена сухопътна операция, а по-рано парламента даде едногодишен мандат за военни действия на територията на Сирия и Ирак.
Активист в града каза, че вчера е имало трупове по улиците на Кобани след ожесточени улични боеве с кюрдски сили. Той добави, че стотици цивилни остават в града и че хуманитарната ситуация е сложна.
Най-малко 412 души са убити по време на сблъсъците.
Междувременно АП информира, позовавайки се на официални лица в иракската столица Багдад, че ислямистите са свалили иракски хеликоптер до петролния град Байджи. Двамата пилоти на борда на летателния апарат са загинали. Джихадистите са използвали преносим зенитно-ракетен комплекс при свалянето на хеликоптер Bell 407.
Това е вторият свален иракски военен хеликоптер над града от ислямистите за седмица. Те свалиха Mи-35 в петък. Източник: novanews.bg/news.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети