Дупница излиза на протест срещу налагането на Бат Сали за депутат от Кюстендилска област

DenNews.bg
07.10.2014
размер на текста:

Граждани на Дупница излизат срещу налагането на самоковския бос Александър Методиева-Бат Сали за депутат от Кюстендилска област.
Идеята за протест се зароди спонтанно във Фейсбук, но получи организационна подкрепа от местната структура на ГЕРБ.
Абсурдът, плод на изборните правила, се случва на избирателите в област Кюстендил за трети път.
През 2009 г. кандидатът на РСЗ от Враца Димитър Чукарски получи мандат от 10 МИР, а на редовните парламентарни избори преди година това се случи и с Илиян Тодоров от Атака.
Причината е, че прескачайки 4-процентовата бариера партиите получават определен брой мандати, а за запълването им по Изборния кодекс, те биват заемани от кандидати от райони, където партията може и да не е получила достатъчна подкрепа.

 

Налагането на Бат Сали е недопустимо, пишат във Фейсбук дупничани, а такава позиция изразиха по-рано днес и кметовете на Дупница и Кюстендил Методи Чимев и Петър Паунов.

 

ДПС има по-малко от 1% в областта, под 1000 гласа в област Кюстендил и по-малко от 300 в Дупница, но Бат Сали е наложен за представител на над 100 000 души от региона с решение на ЦИК.

 


Протестът е насрочен за 12 часа утре пред сградата на ЦИК,

 

за което вече има разрешение от столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.

 

Сборният пункт в Дупница е в 10 часа на паркинга пред Промишленото, като ще има и организиран транспорт.

 

„Ще има хора, които ще пътуват с автомобили, като се комбинират, но ще осигурим и рейсове. Решението на ЦИК е толкова абсурдно, че не може да останем безучастни”, коментира областният координатор на ГЕРБ Росен Тимчев.
"Подобни абсурди има и в други части на страната, но ние, хората от Дупница и региона, ще отидем да попитаме лично как и защо ни налагат човек, който не е познат, няма авторитет и няма подкрепа от хората в област Кюстендил", добави още Тимчев.

Вижте позициите на Методи Чимев и Петър Паунов
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети