Безплатна бира до края на живота за награда на смел полицай

DenNews.bg
31.10.2014
размер на текста:

Безплатна бира до края на живота. Това може да бъде наградата за смелия офицер от полицията в Отава Ален Жерве. Той предпази с тялото си вратата на парламента в Канада по време на терористичното нападение на 22 октомври, когато 32-годишният мюсюлманин Майкъл Зехаф-Бибо откри стрелба по мемориал, уби войник и след това нахлу в парламента.
Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия.
"С тялото си той (Жерве) прикриваше вратата на стаята, в която заседаваха членове на парламента. Именно в тази врата се заби куршум до главата на смелия човек, който бе готов да даде живота си за нас", заяви Тибо по време на заседание на партията си.
"Сега ние трябва да му се отблагодарим. Например да направим така, че до края на живота си Жерве никога да не плаща бирата си в който и да е бар в страната", заяви парламентаристът под аплодисментите на съпартийците си. Все още не е ясно по каква парламентарна процедура може да бъде реализирана тази инициатива.
Жерве вече получи приличен запас от пенливата напитка от една от канадските пивоварни. "Когато научихме за тази инициатива на парламентаристите, от своя страна решихме да се погрижим за офицер Жерве. Ще направим всичко, за да има той винаги добър запас от нашата бира", съобщи представител на компанията Molson Coors. Полицаят вече е получил няколко десетки стека.
Стрелбата в канадската столица започна на 22 октомври сутринта пред военен мемориал, като бе убит единият от гвардейците от караула. Стрелецът - 32-годишният канадски гражданин Мишел Зихаф-Бибо, след това проникна в сградата на парламента и откри стрелба и там. При завързалата се престрелка с охраната той бе убит от началника на службата за сигурност на парламента. По-късно стана ясно, че Захиф-Бобо е бил в списъка с предполагаеми терористи на територията на Канада.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети