Оманският фонд с официална оферта за КТБ

DenNews.bg
31.10.2014
размер на текста:

Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка (КТБ), като очаква от правителството чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от кабинета, да предостави до 2,3 млрд. лв. като кешов капитал за спасяването на банката, се казва в предложението на инвеститора, цитирано от БГНЕС.
Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на КТБ, за да запълни липсите, което да осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното ѝ отваряне
В студиото на предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви икономистът Вера Ахундова от неправителствената организация "Ние гражданите", която обединява вложители в банката съобщи, че новосформираният консорциум ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на султаната на Оман и Gemcorp са заявили в писмо до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ, че са готови да вложат 2,3 млрд. лв в КТБ.
"Писмото е изпратено на 29 октомври и вече било получено от институциите", увери тя.
Това бе потвърдено и от служебния министър на финансите Румен Поражанов.
"Снощи постъпи този документ от консорциума, с който БНБ и Министерство на финансите вече имаха разговори. Ще го разгледаме днес", обясни той.
По думите му текстът представя визия за оздравителен план.
Според Порожанов обаче освен този план, консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покажат сериозността на техните намерения. Нужни били и по-ясни параметри и размери.
На свой ред Ахунтова поясни, че инвеститорите предлагат рекапитализация за над 2.3 млрд. лева, които те да вложат, като след това да има 50% тяхно участие и 50% участие на държавата.
"Потенциалните инвеститори имат представа какви активи са в капитала и обезпеченията на банката – над 9.8 млрд лева. Има бизнеси и стратегически активи, които са заложили в банката и до 2-3 години тя ще излезе на печалба", категорична бе тя.
В писмото си от Оманския фонд отбелязват, че не са получили достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лв.
Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.
Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети