Сирийската армия удари бежански лагер, 10 цивилни са убити

DenNews.bg
30.10.2014
размер на текста:

Сирийската армия удари бежански лагер в северната провинция Идлиб, като при въздушната атака са загинали най-малко 10 цивилни. За атаката е използван военен хеликоптер. По лагера са хвърлени две касетъчни бомби.
Бомбардировката вероятно е била осъществена или по грешка, или въз основа на подозрения, че в бежанския лагер се обучават джихадисти.
Трагедията потресе света, а най-острите коментари идват от САЩ, които водят коалицията срещу джихадистите.
„Ужасени сме от информацията, че режимът на президента Башар Асад е хвърлил варели с експлозиви по бежански лагер в Идлиб, и от снимките, показващи клане на невинни мирни граждани”, заяви Джен Псаки, говорителка на Държавния департамент на САЩ.
„Атаката е просто варварска”, добави Псаки. Видеозапис показва множество тела на загинали в лагера, сред отломки и унищожени палатки. Псаки не можеше да потвърди подробностите за бомбардировката, но подчерта, че ако тя е извършена от режима, „това ще бъде просто последната проява на жестокост на режима срещу собствения му народ”.
Тя подчерта, че САЩ са показвали ясно, че режимът на Асад трябва да носи отговорност за своята жестокост и престъпленията си срещу сирийския народ.
По-рано вчера беше публикуван доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, в който се заявява, че ударите на коалицията по позициите на терористи в Сирия са довели до гибелта на мирни жители, унищожили са граждански обекти и са принудили десетки хиляди да напуснат родните си места.
Терористите се крият сред мирни граждани, за да не бъдат открити и да намалят до минимум опасността от нападения, заяви генералният секретар. Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети