Началник от „Въгледобив Бобов дол” с глоба за запалил се по време на ремонт на пожарна кола заварчик

DenNews.bg
03.10.2014
размер на текста:

Началник от „Въгледобив Бобов дол” ще плати глоба за трудов инцидент със заварчик от рудник „Христо Ботев”, станал по време на ремонт на пожарна кола на районната служба в миньорския град.
Районен съд-Дупница потвърди наказателно постановление на Инспекция по труда-Благоевград, с което Васил Димитров, механик и началник на Руднична работилница към рудник „Христо Ботев” е санкциониран с 1000 лв.
Според трудовите инспектори, именно началникът на работилницата носи отговорност, за това, че по време на трудов инцидент, при който на 10 април 2013 г., заварчикът Б. Манасев се запалва докато извършва ремонт на цистерната на пожарен автомобил на РСПБЗН-Бобов дол, той е бил без защитен костюм.
Към акта от трудовите инспектори Димитров отбелязва писмено, че след проведен инструктаж е установил, че работникът е в работно облекло на заварчик, но поради това, че се бил намокрил от остатъчна вода в цистерната, на обедната почивка свалил защитния си костюм.
Според колегите на пострадалия, той разполагал с лични предпазни средства, а в деня на инцидента началникът на работилницата провел задължителен инструктаж за безопасност.
Съвсем друга е версията на Манасев. Пред съда той обяснява, че началник механик на рудника му наредил да заварява пожарния автомобил. Влязъл в цистерната сам, заради тясното пространство, а при работа с ъглошлайфа дрехите му се запалили. Бил облечен с джинси и ватенка, а не с защитен костюм. Работно облекло му се полагало, но когато ходели да се интересуват за такова, им отговаряли, че малко време е минало за ново такова.
Наложената глоба е минималната, предвидена от закона за длъжностно лице, което не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
Решението на Дупнишкия съд подлежи на обжалване пред Кюстендилския административен съд.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети